top of page

Kanada’da Yazılımcı Olmak: Göç ve Eğitim

Güncelleme tarihi: 13 Mar

Son zamanların popüler mesleklerinden biri de yazılım mühendisliğidir. Yazılım mühendisliğini kısaca yazılım geliştirmeyle ilgilenen mühendislik dalı olarak tanımlayabiliriz. Yazılım mühendisleri aldıkları eğitimler neticesinde bilgisayar başta olmak üzere gerekli teknolojik cihazları kullanarak yazılım geliştirirler. Mobil uygulamalar üretmek ve geliştirmek, sitelerin güvenlik açıklarını kontrol etmek, bilgisayar sistemleri kodlamak gibi pek çok iş yazılım mühendislerinin bilgi ve becerisi dâhilindedir. Teknolojik gelişmelerin gün geçtikçe hızlanması yazılım mühendislerine olan ihtiyacı da sürekli olarak arttırmaktadır. Geleceğin de revaçta olacak mesleklerinden biridir. Çoğu ülkede ihtiyaç duyulan ve özellikle Kanada yazılımcı maaşları yüksek olan yazılım mühendisliği, istihdamı da gerekli olan mesleklerdendir.

Yazılım mühendisliğine olan ihtiyacın artması bu konuda ülkelerin eğitim teşviki yoluna gitmesine neden olmuştur. Kanada dâhil pek çok ülkeye yazılım okumak için göçler yoğunlaşmıştır. Kanada gibi teknolojik gelişmelere açık, öğrencilere gelişimleri için gerekli imkânları sağlayan ülkeler göç edilen ülkelerin başında gelmektedir. Bu ülkelerde gerekli yazılım eğitimlerini alan öğrenciler dilerse öğrenim gördükleri ülkelerde kalmakta dilerlerse de farklı ülkelerde veya Türkiye’de mesleğini yapabilmektedirler. Hâlihazırda ülkemizde yazılım mühendisi olup aldıkları teklifler neticesinde Kanada’ya beyin göçü yapma düşüncesinde olanlar da vardır.



Kanada’da Yazılımcı Maaşları


Bazı meslekler daha fazla mesleki bilgi ve beceri gerektirmektedir. Ayrıca bazı alanlarda meslek sahibi olan kişi sayısı sınırlı olmakla beraber o alanda işçi ihtiyacının fazla olduğu görülmektedir. Bu tür mesleklerde maaşlar diğer mesleklerin maaşlarından daha fazla olmaktadır. Yazılım mühendisliği de bu mesleklerden biridir. Yazılım mühendislerinin maaşları ülkemizde nispeten iyi seviyelerde olduğu söylenebilir. Ancak diğer ülkeler de işçi eksikliğini gidermek için avantajlı teklifler sunarak kendi ülkelerinde hizmet etmeye davet etmektedir. Kanada yazılım alanında çalışanların yeterli sayıda olmaması nedeniyle Türkiye de dâhil olmak üzere birçok ülkeden yazılımcı göçü almaktadır. Yazılımcıların Kanada’ya rağbet etmesinin altında belli başlı nedenler vardır. Kanada gerek yaşam standartları gerek eğitim seviyesi olarak gelişmiş bir ülkedir. Kanada’ya gelerek yazılım hizmetinde bulunacak çalışanlara da konforlu bir yaşam sunmalarına olanak tanıyacak maaşlar sunmaktadır.

Bilişim teknolojileri alanında hızla büyüyen Kanada’da yazılımcı ihtiyacı yüksek maaş teklifleri sunulmasını sağlamaktadır. Firmalar birbirinden cazip tekliflerle yazılımcıları kendi bünyelerinde istihdam etme yarışına girmektedirler. Amazon, Electronic Arts, S&P Global gibi devasa şirketlerin faaliyet gösterdiği Kanada’da yazılımcılara verilen maaşlar da hayli fazla olmaktadır. Maaşlar firmalara göre değişmekle birlikte yıllık bürüt olarak 90.000 Kanada doları ile 150.000 Kanada doları arasında değişmektedir. Bu miktarlarda kazançla hem sevdiğiniz mesleği yapabilir hem de Kanada’da lüks bir yaşam sürebilirsiniz.




Kanada’da Yazılım & Bilgisayar Mühendisliği Okumak


Yeni çağın gereklerinden biri de teknolojiye ayak uydurmaktır. İlerleyen teknik gelişmeler yeni yazılımcı ve bilgisayar mühendisleri yetiştirilmesi ihtiyacını doğurmaktadır. Bu ihtiyacın karşılanması için üniversitelerde ilgili bölümlere teşvikler arttırılmaktadır. Ülkemizde de yazılım ile ilgili üniversite bölümlerinin sayısında artış görülmektedir. Türkiye’deki imkânları yeterli bulmayan öğrencilerin ilgisini ise Kanada gibi bilişim sektöründe önde gelen ülkeler çekmektedir. Kanada’da özellikle yazılımcı ihtiyacı duyan büyük şirketler öğrencilere staj imkânları sunarak kendilerini geliştirmeleri sağlamaktadır. Lise, üniversite fark etmeksizin eğitim konusunda öğrencilere pek çok avantaj sunan Kanada eğitim modeli geleceğin başarılı yazılımcıları ve bilgisayar mühendislerini de özveriyle yetiştirmektedir. Kanada da yazılım mühendisliği okumak kariyerinize bir adım önden başlamanızı sağlayacaktır. Eğitim hayatından sonra mesleki süreçte de şirketler yüksek tutardaki maaşlarla yazılımcıları Kanada’da kalmaya ikna etmektedir. Bilgisayar mühendisi sayısının fazla olması Kanada da iş bulmayı kısmen zorlaştırsa da oyun yazılımcılarının rahatlıkla iş bulabildiklerini söyleyebilir. Hatta oyun yazılımı konusunda donanımlı biriyseniz Kanada’dan iş davetiyeniz yolda olabilir.



Kanada’ya Yazılımcı Olarak Göç


Kanada nüfus bakımından az nüfuslu ülkelerdendir. Hem nüfusunu arttırmak hem de iş gücünde nitelikli insanları ülkede istihdam etmek için işçi göçlerine teşvik artmaktadır. Kanada’nın bilişim teknolojilerindeki gelişmişliği bilişim ve yazılım sektörüne ilgi duyanların Kanada’ya olan merakını arttırmaktadır. Türkiye’deki veya yurtdışındaki diğer ülkelerdeki yazılım ve bilgisayar mühendisliği mezunları Kanada yazılımcı maaşları yüksekliği nedeniyle buraya göç etmektedir. Kanada’nın nüfus ve işgücü politikası da ülkeye yapılacak işgücü sağlamaya yönelik göçlerde göç başvurularında kolaylık sağlamaktadır. Göç kolaylığı ve maaş yüksekliği nedeniyle Çin, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Pakistan gibi pek çok ülkeden Kanada’ya fazla sayıda yazılımcı göçü gerçekleşmektedir. Bu durum yazılımcılar arasında rekabeti de arttırmaktadır. Bu nedenle kendinizi yazılım konusunda geliştirmenizi, yeniliklere ayak uydurabilmenizi tavsiye ederiz.


Kanada’da Yazılımcılar Hangi İşleri Yapar?


Kanada’nın bilişim deyince akla gelen büyük şirketleri alanında donanımlı yazılımcılarla çalışmaktadır. Peki bir yazılımcıdan beklenen nedir? Yazılımcılar hangi işleri yapar? Bilgisayar mühendisleri veya yazılımcılar genel olarak aşağıdaki görevleri yerine getirmekle sorumludurlar:


● Kullanıcıların ihtiyaç ve taleplerini analiz etmek

● Bilgisayar sistemleri tasarlamak

● Yazılım ürünleri geliştirmek

● Bilgisayar tabanlı sistemleri geliştirmek, bağlantısını ve çalışmasını sağlamak

● İşletim sistemlerinin ve uygulamaların sorunlarını gidermek

● Sistem ve uygulamaları yükseltmek ve bakım prosedürlerini gerçekleştirmek

● Yazılım konusunda profesyonellerden oluşan ekipleri yönetip organize etmek


Bunun gibi birçok iş yazılımcıların görevleri arasında yer almaktadır. Kanada’da okuyup yetişen yazılımcılar kendi alanlarında oldukça donanımlı olduklarından Türkiye’den Kanada’ya gidecekseniz sizlerin de yazılıma dair neredeyse her konuda uzmanlaşmanız beklenebilir. Kendinizi bu alanda yeteri kadar geliştirir ve rakiplerinizden sıyrılmayı başarabilirseniz Kanada’da yazılımcı olmak ve yüksek maaşla çalışmak hedefinize ulaşabilirsiniz.



Bir Yazılımcı Kanada’da Hangi Firmalarda Çalışabilir?


Yazılım ve bilgisayar ile ilgili bölümlerden mezunsanız pek çok alanda iş yapabilmeniz mümkündür. Yazılım mezunları özellikle yapay zekâ, mobil uygulama geliştirme gibi pek çok alanla iç içedir. Bağlı olduğu firmaların talepleri doğrultusunda araştırma ve geliştirme yapmaktadırlar. Bu talepler bir uygulama geliştirme olabileceği gibi sitedeki verilerin korunmasına ilişkin de olabilmektedir. Firmalar hangi alanda hizmet verirse versinler bilişime, yazılıma her zaman ihtiyaç duymaktadırlar. Bu nedenle bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı her sektörün kapısı yazılım mühendislerine açıktır. İşveren firmaların yalnızca bilişim ile ilgilenen firmalar olması gerekmez. Hastanelerde, bankalarda, telekomünikasyon veya otomotiv sektöründe ve daha bir çok alanda yazılımcılara ihtiyaç duyulmaktadır. Örnek vermek gerekirse bir hastanenin randevu alma sistemi yazılımcıların teknik bilgi ve becerileri sayesinde hazırlanmakta ve kullanıcıların erişimine sunulmaktadır.

Gelelim bir yazılımcı Kanada’da hangi firmalarda çalışabilir sorusunun cevabına. Yukarıda bahsettiğimiz gibi yazılımcıların bilgisayar bilgisine ihtiyaç duyulan her sektörde faaliyet göstermesi, işçi olarak çalışması mümkündür. Kanada’da doğrudan yazılım alanında faaliyet gösteren birçok firma bulunmaktadır. Yazılımcılar elbette bu firmalarda çalışabilirler. Dünyanın önde gelen yazılım şirketlerine ev sahipliği yapan Kanada’da çalışabileceğiniz 5 büyük yazılım şirketi ise şunlardır:

  1. Constellation Software Inc.

  2. CGI Inc:

  3. OpenText Şirketi

  4. Kinaxis

  5. Descartes Systems Group Inc.

Kanada yazılım şirketleri dışında yazılımcılara iş olanağı tanıyan pek çok şirket bulunmaktadır. AirG Inc., Alientrap, The Coalition,Code Mystics, Compulsion Games, Tribute Games, Tuque Games, Typhoon Studios gibi oyun şirketlerinde çalışarak oyun yazılımı alanında çalışabilirsiniz. Yine Amazon, S&P Global gibi Kanada'nın büyük şirketlerinde yazılımcı ihtiyacı duyulan işleri yapabilmeniz mümkündür. Bu şirketlerde Kanada yazılımcı maaşları oldukça yüksek olmaktadır.

 

C&C Kanada'da Eğitim olarak Kanada'da eğitim ve göçmenlik konusunda uzmanlaşmış danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Hayalinizdeki Kanada macerasına adım atmak için bizimle iletişime geçin ve size en uygun çözümleri sunalım!

Kanada İle İlgili Merak Edilenler


Derinlemesine Uzmanlık ve Bilgi Deneyimi

Ekibimiz Kanada'nın göçmenlik yasaları ve düzenlemeleri üzerine geniş ve ayrıntılı bilgiye sahiptir. Bu, size en güncel ve doğru yönlendirmeyi sunarız.

Etik ve Profesyonel Danışmanlık

Açık ve Net Fiyatlandırma

Kişiye Özel Esnek Yaklaşımlar

Üstün Müşteri Memnuniyeti

Göçmenlik Danışmanlığı Hizmetleri İçin İletişime Geçin

Eğitim Danışmanlığı İçin Bilgi Alın

Detaylı Bilgi İçin Kaynaklarımızı İnceleyin

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin


2.702 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page