top of page

Kanada Vatandaşlığı Nasıl Alınır? 2024 Kapsamlı Rehber!

Güncelleme tarihi: 22 Mar

Kanada vatandaşlığı; doğum ve evlilik yoluyla elde edilebilir. Kanada doğumlu olanlar otomatik olarak Kanada vatandaşı sayılmaktadır. Kanada’da doğmamış kişiler içinse Kanada vatandaşlık şartları değişkenlik gösterir ve çeşitli yollarla Kanada vatandaşı olabilmek mümkündür.


Kalıcı oturum izni Kanada vatandaşlığına giden yoldur. Kanada vatandaşlık başvurusunda bu süreçte yasal olarak Kanada’da ikamet etme süresi, çalışma tecrübesi, dil becerisi, Kanada yasalarına uyum, Kanada vatandaşlığı sınavı sorularını başarıyla geçme ve diğer gereksinimleri karşılama gibi belirli şartları karşılama gerektirir.


Bir diğer yol ise evliliktir. Kanada vatandaşlık şartlarında Kanada vatandaşı bir kişi ile evlenen kişiler, Kanada vatandaşlık başvurusu yapmaya hak kazanırlar. Evlilik yoluyla Kanada vatandaşlık sürecine geçmek için de belirli koşulları karşılama süreci mevcuttur.


Bunun haricinde Kanada vatandaşlık sürecine dahil olmak için bir diğer yol da Kanada’da yatırım yapmaktır. Kanada’da yatırım yaparak Kanada vatandaşlığına başvurma hakkı kazanılabilir ve bu hakka sahip olunabilir. Bu programda yatırım yapılacak tutarın ve yatırımın niteliğinin Kanada’da belirli kriterlere uygun olması gerektiği de bilinmelidir.

Kanada’da vatandaşlık başvurusu sürecinde genellikle bir dizi form doldurmanız ve gerekli belgeleri doldurmanız gerekebilmektedir. Bunun dışında bir mülakata katılmanız da istenebilir ve bir vatandaşlık testine girip bu testi başarıyla geçmeniz gerekebilir. Ayrıca bu koşullar için belirli ücretler de ödenmesi gerekebilir. Başvuru süreci ve gereksinimleri de eyaletlere ve durumlara göre değişkenlik gösterebilmektedir






Kanada Vatandaşlık Şartları

Kanada vatandaşlığına başvurmak için Kanada vatandaşlık şartları sürecini de başarıyla tamamlamanız ve belirli şartları karşılamanız gerekmektedir. Başvuru sürecinde genel olarak öncelikle yasal ikamet şartını karşılamak gerekmektedir. Kanada vatandaşı olmak için önce yasal olarak Kanada’da bir süre ikamet etmiş olmak gerekmektedir. Bu şartı yerine getirmek için bir Kanada vatandaşı veya kalıcı ikamet sahibi ile birlikte yaşamanız veya geçici çalışma ya da öğrenim için Kanada’da olmanız gerekmektedir.


Kanada vatandaşlık sürecinde bir diğer karşılamanız gereken şart da yaş konusudur. Aynı şekilde diğer şart da dil becerisi olarak gösterilir. Kanada vatandaşlığı için gerekli dil becerisi testleri, İngilizce veya Fransızca dilinde okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerileri değerlendirilmektedir ve bu şartları karşılamanız gerekmektedir.


Kanada yasalarına uyum konusu da Kanada vatandaşlık şartları için önemli bir konudur. Kanada yasalarına uyumlu bir şekilde yaşamak ve Kanada’nın temel değerlerine saygı duymak Kanada vatandaşlık şartlarının en önemli gereksinimlerinden bir tanesidir.


Kanada vatandaşlığına başvururken Kanada vatandaşlık testini de geçmeniz gerekmektedir. Bu test Kanada tarihini, kültürünü, siyasi sistemi ve diğer bilgileri kapsamaktadır. Kanada vatandaşlığına başvururken vergi beyannamelerinizin düzenli olarak beyan edilmiş ve ödenmiş olması da gerekmektedir. Ayrıca Kanada vatandaşlığına başvuracak kişilerin adli kaydının temiz olması da Kanada vatandaşlık şartlarında aranan özelliklerden bir tanesidir.


Kanada vatandaşlık sürecinde diğer gereksinimler de bulunmakta ve bu gereksinimler başvurulan program ve kişinin durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Unutulmamalıdır ki başvuru süreci Kanada eyaletlerine ve durumlara göre farklılıklar içerebilir.



kanadada vatandaşlık aldıktan sonra görebileceğiniz güzel bir manzara


Kanada Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kanada vatandaşlık başvurusu Kanada eyaletlerine göre değişkenlik gösterebilir. Kanada vatandaşlığına başvurmak isteyen kişiler Kanada vatandaşlığına başvurmadan önce uygunluk değerlendirmesi yaptırabilir. Bu değerlendirmeyi yapmak için Kanada Göçmenlik Bakanlığı “IRCC” web sitesinde yer alan “Come to Canada” sayfasından uygunluk aracını kullanabilir. Bu araç, Kanada vatandaşlığına uygun olup olmadığınızı belirlemek için gerekli soruları sormakta ve cevaplamaktadır. Kanada vatandaşlık başvurusu konusunda en iyi site olduğu da söylenebilir.


Kanada vatandaşlığına başvururken, vatandaşlık başvuru formu doldurmanız gerekmektedir. IRCC web sitesinde yer alan “Citizenship Application” formunu doldurmak gerekmektedir. Bu vatandaşlık başvuru formunu doldururken kimlik bilgileriniz, adresiniz, geçmişteki seyahatleriniz, eğitim geçmişiniz gibi bilgileri vermeniz gerekmektedir. Bu sayfadan Kanada vatandaşlık kaç para sorusunun cevabını da öğrenmeniz mümkün olabilir. Kanada vatandaşlık ücreti de eyaletlerden eyalete göre değişkenlik gösterir.


Kanada vatandaşlık başvuru formunu doldurduktan sonra Kanada vatandaşlık başvurusu için gerekli belgeleri de toplamanız gerekmektedir. Bu belgeler arasında doğum belgesi, pasaport, yasal ikamet belgesi, geçmiş eğitim belgeleriniz, dil becerisi testi sonuçları, adli sicil kaydınızın temiz olduğunu gösteren belgeler ve Kanada vergi beyannameleri yer almaktadır. Bir diğer adım da başvuru ücretini ödemektir. Kanada vatandaşlık şartları 2024 yılında güncel haliyle başvuru ücretini ödemeniz gerekmektedir. Bu ücret başvurunun değerlendirilmesi, vatandaşlık testi ve diğer işlemler için kullanılmaktadır.


Kanada vatandaşlık kaç para gibi bir sorunun cevabı Kanada’da çeşitli eyaletlere göre değişmekte, Kanada vatandaşlık ücreti de duruma göre farklılık göstermektedir. Başvuru formu ve gerekli belgeleri tamamladıktan sonra başvurunuzu IRCC’ye göndermeniz gerekmektedir. Başvurunuzun incelenmesi birkaç ay sürebilir ve uygunluk değerlendirmesi, vatandaşlık testi ve mülakat gibi adımlar da gerekebilir. Eğer başvurunuz kabul edilirse, Kanada vatandaşlığı törenine katılmanız gerekmektedir.


Bu törende yemin ederek Kanada vatandaşlığına kabul edilmiş olursunuz. Ancak başvuru süreci her zaman değişebilir. Kanada vatandaşlık şartları 2024 yılında halen güncel durumdadır fakat her zaman kontrol edilmesi gerekmektedir çünkü Kanada’da bu durum eyaletlere göre farklılık gösterebilir.



kanada haritası üzerinde kanada bayrağı logolu 2 adet tekerlekli valiz


Kanada Vatandaşı Olmak İçin Kaç Yıl İkamet Etmek Gerekir?

Kanada vatandaşlık alma şartlarında Kanada vatandaşı olmak için Kanada’da kalıcı olarak ikamet etmeniz gerekmektedir. Bu süre Kanada’da genel olarak “Kanada Daimî İkamet” olarak adlandırılmaktadır ve genellikle bu süre beş yıl olarak kabul edilmektedir. Kanada’da vatandaşlık almak için ve Kanada vatandaşı olmak için Kanada’da en az beş yıl boyunca ikamet etmeniz gerekmektedir. Öncesinde tamamlamanız gereken vize işlemleri ve eğer red alırsanız ne yapmanız gerektiğini öğrenmek için Kanada vize reddi yazımızı inceleyebilirsiniz.


Kanada Çifte Vatandaşlık Veriyor Mu?

Kanada çifte vatandaşlık veriyor mu sorusunun cevabı olarak Kanada çifte vatandaşlık vermektedir cevabı verilebilir. Kanada vatandaşlık almak sürecinde Kanada vatandaşlığına başvurmak ve bu hakkı kazanmak mevcut vatandaşlığı kaybetmenize neden olmaz. Yani Kanada vatandaşı olarak aynı zamanda diğer bir ülkenin vatandaşı da olabilirsiniz. Kanada Anayasası, Kanada vatandaşlarının çifte vatandaşlık sahibi olabileceğini kabul etmektedir. Kanada vatandaşlığına başvuru sürecinde diğer ülkelerdeki vatandaşlığınızın durumunu beyan etmeniz gerekmektedir.



kanada haritası


Kanada Vatandaşlığı Ücreti

Kanada vatandaşlık alma şartları konusunda Kanada vatandaşlığı başvuru ücretleri düzenli olarak güncellenmektedir. Son yıllardaki sürece göre Kanada çifte vatandaşlık hakkı da sunmaktadır. Kanada'da vatandaşlık almak isteyen kişiler Kanada vatandaşlığı başvuru ücreti olarak 630 Kanada dolarını (CAD) ödemek zorundadırlar.


Ayrıca, 18-54 yaş arasındaki başvuru sahipleri için vatandaşlık dil ve vatandaşlık bilgisi testi için ayrı bir ücret de ödemeniz gerekebilir. Bu testler için ücretler toplamda 630 Kanada dolarını (CAD) geçmeyebilir.


Kanada vatandaşlık testi sürecinde başvuru ücretlerinde indirimler de bulunmaktadır. Kanada vatandaşlık nasıl alınır konusundaki ücret kısmında Kanada vatandaşlığına başvuran çocuklar için de indirimli ücretler mevcuttur ve ayrıca bazı durumlarda ücret muafiyeti ya da ücretlerin taksitlendirilmesi gibi özel düzenlemeler de mevcut olabilir.


Kanada kaç yılda vatandaşlık veriyor sorusunun cevabının 5 yıl olması da ücret konusunda etki eden bir olgudur. Başvuru ücretleri dışında Kanada vatandaşlığı başvurusu yaparken diğer masraflar da oluşabilir. Bu masraflar arasında biyometrik veri toplama ücretleri, sertifikalar ve diğer belgelerin çevirisi ve doğrulama masrafları da yer alabilir. Ayrıca görüşme için bazı seyahat masrafları da oluşabilir.


Kanada Vatandaşlık Ücreti Tablosu


Aşağıdaki ücretler kişiden kişiye ve işlem yapılan eyalete göre farklılık gösterebilir. Daha kesin bilgiler için uzman ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

İşlem İsmi

Ücret

Kanada Vatandaşlık Başvuru Ücreti (Yetişkin)

630 CAD (Kanada Doları)

Kanada Vatandaşlık Başvuru Ücreti (Çocuk)

100 CAD (Kanada Doları)

İngilizce Dilbilgisi Testleri (IELTS/Celpip/TEF/TCF)

300 CAD ile 500 CAD Arası

(Kanada Doları)

Ek Ücretler

Kişiye Göre Değişir

İndirimler

Kişiye Göre Değişir



 

Kanada vatandaşlığı hakkında daha fazla bilgi almak ve başvuru sürecine dair destek almak için C&C Kanada'da Eğitim ekibiyle iletişime geçin! Deneyimli danışmanlarımız sizinle adım adım çalışarak Kanada vatandaşı olma sürecinizi kolaylaştıracak ve en güncel bilgilerle size yardımcı olacaktır.

16.590 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page