top of page

Kanada’da Türkler Ne İş Yapar?

Güncelleme tarihi: 5 Kas 2023

Kanada'da yaşayan Türkler en çok;

  • Kaynakçılık,

  • Tır şoförlüğü

  • Sanayi işçiliği gibi alanlarda çalışmaktadır.

Kanada’da bulunan ve İngilizce bilen Türkler, Kanada'da Türk restoranlarında garsonluk ya da aşçılık gibi çeşitli alanlarda iş bulabilmektedir. Türklerin Kanada’da en yoğun bulunduğu eyalet Ontario eyaletidir. Kanada’da Türkler ne iş yapar sorusuna daha detaylı yanıt verelim.


kanadada folkrif işi

Kanada’da Türklerin Yapabileceği İş Örnekleri Nelerdir?

Kanada’da bulunan Türkler; Kaynakçılık, Tır şoförlüğü ve Sanayi işçiliği gibi alanlarda çalışmaktadır. Fakat Kanada’ya yerleşmek isteyen ve farklı meslek dallarında bulunan kişiler için de Kanada’da ihtiyaç duyulan mesleklerin bazılarını sıralayalım. İşte Kanada’da Türklerin yapabileceği ve önü açık olan meslekler:

  1. Proje Müdürü

  2. Yazılım Mühendisi

  3. Web Geliştirme Uzmanı

  4. Program Analisti

  5. Java Yazılım Uzmanı

  6. Mavi yaka işçi

  7. Satış temsilcisi

  8. Muhasebeci

  9. Mühendislik proje yöneticisi

  10. Müşteri Hizmetleri temsilcisi

  11. Forklift Operatörü

  12. Muhasebe müdürü

  13. IT Proje yöneticisi

  14. İş Analisti


kanadada tır şöförlüğü

Kanada’da yaşamak isteyen veya yaşayan Türkler, bu alanlarda uzmanlaşmışlar ise Kanada’nın birçok eyaletinde iş bulma imkanına sahip olurlar.

Eğer öğrenci olarak çalışmak isterseniz de:

  • Bebek bakıcılığı

  • Garsonluk

  • Özel ders öğretmeni

  • Uber şoförlüğü

  • Freelance çalışma

  • Baristalık ve

  • Köpek gezdirme

gibi birçok işi part time olarak okul türünüzün verdiği yasal izne göre gerçekleştirebilirsiniz.


kanadada inşaat işi

Kanada’da İşletme Açabilir Misiniz? Açmanız İçin Gerekli Yeterlilikler Nelerdir?

Kanada’da işletme açmak isteyenlerin birçok avantajının olduğunu söylemek mümkün. Çünkü Kanada, İş Yapma Kolaylığı Endeks sıralamasına göre oldukça yüksek olan 16. sırada yer alıyor. İş yapma kolaylığı da birçok açıdan avantajlı olacağınız bir konumda olacağınızı gösteriyor. Kanada’da birçok etmen kişileri orada işletme açmaya itiyor. Kanada’da:

  • Düşük vergi oranları,

  • Yatırımcılar için çeşitli programlar,

  • Ülkenin ekonomik refahı ile kalifiye iş gücü gibi birçok etmen Kanada’da işletme açmak için cazip sebepler olarak dikkat çekmektedir.

Ayrıca Kanada’da yeni kurulan şirketler için birçok vergi avantajı da bulunmaktadır. Kanada’da yeni kurulan bir işletme için kurumlar vergisi oranı %34 olarak belirlenmiştir. Fakat unutulmaması gereken bir nokta da bulunmaktadır. Bu da Kanada’da şirket kurmak için tüm eyaletlerin kendine mahsus vergi oranları ve yatırım kurallarının bulunuyor oluşudur. Kanada, her geçen yıl birçok kişinin işletme açmayı düşlediği bir hayaller ülkesine dönüşmeye devam etmektedir. Kanada, 2019 yılı verilerine göre yabancı yatırımcıların tercihleri arasında dünya genelinde 9. sırada yer almaktadır.

Farklı alanlarda uluslararası ticaret cazipliği ile de birçok yönden Kanada işletme kurmak için oldukça uygun bir ülke konumundadır. Nitekim Kanada’da iş yapan Türk firmaları da bu durumu kanıtlar niteliktedir.


kanadada über yapan türk


Kanada’da Çalışabilmeniz İçin Gerekli Diller Nelerdir? Dil Seviyeniz Nasıl Olmalı?

Eğer Kanada’da dil eğitimi almak ve Kanada’da çalışmak için araştırma yapıyorsanız bazı detaylara dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu detaylara yerine getirdikten sonra hem Kanada’da çalışma izni alabilir, hem de dil eğitiminize kolaylıkla devam edebilirsiniz.


İlk yapmanız gereken şey dil okulu için vize başvurusu yapmak olmalıdır. Vize başvurusu için sizden istenen tüm belgeleri toplayıp evrak haline getirdikten sonra konsolosluğa sunarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Eğer onay alırsanız ve almak istediğiniz vize geçerli olursa bu durumda barınma durumunuz da değerlendirilmeye başlayacaktır. Yalnız Kanada’ya vize başvurusu yapmadan önce mutlaka öğrenim göreceğiniz okula kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Okuldan kabul mektubu alırsanız bu Kanada vize başvurularında şansınızı arttıran bir durum olacaktır. Tüm bu işlemleri yaptıktan ve onay aldıktan sonra Kanada’da dil eğitimi almaya başlayabilirsiniz. Çalışma iznini okul türüne göre sağladıktan sonra Kanada’da çalışma imkânı da elde edebilirsiniz.


Peki Kanada’da iş yeri açmak için gerekli diller nelerdir? Kanada’da resmi olarak kabul edilen 2 farklı dil vardır. Bunlardan ilki İngilizce'dir. Kanada’da konuşulan ve kullanılan diğer resmi dil ise Fransızcadır.


Kanada’da konuşulan diller de doğal olarak en çok İngilizce ve Fransızca olmaktadır. Gerekli dil seviyeniz mutlaka anlaşılabilir ve akıcı olmalıdır.




Kanada’da Türkler En Çok Nerede Yaşamayı Tercih Ediyor?


Kanada'da yaşayan yaklaşık 100 bin kadar Türk vatandaşı yaşamaktadır. Burada yaşayan Türklerin büyük çoğunluğu ise Ontario eyaleti ve Toronto civarındadır. Montreal ve Ottawa kentlerinde de oldukça fazla Türk yaşamaktadır. Kanada’da Türklerin en çok yaşadığı yer ise Toronto şehridir.


Kanada’da hayat pahalılığı şehirlere göre farklılık gösterir. Örneğin Kanada’nın Toronto, Montreal, Vancouver şehirleri ile Alberta ve Quebec eyaletindeki gibi diğer şehirleri arasında farklılıklar bulunur. Kanada’da ortalama yaşam gideri yıllık ortalama 25 bin Kanada Doları denilebilir. Tabii bu sayı sizin yaşam kalitenize ve harcamalarınıza göre değişkenlik gösterebilir. Bu maliyetin içerisinde;

  • Konaklama,

  • Ulaşım

  • Gıda,

  • Eğlence ve

  • Faturalar gibi detayların da olduğu masraflardır.

Bu masraflar eğitim alacağınız Kanada şehrine ve günlük yaşam alışkanlıklarınıza göre farklılık gösterecektir. Öğrenciler İçin Kanada Vatandaşı Olmak ve Kanada'da Yaşam maliyetleri hakkında detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdan tüm sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.


Kanada’da Yaşayan Türklerden Tavsiye ve Yorumlar


Kanada’da hayat pahalılığı şehirlere göre farklılık gösterir. Örneğin Kanada’nın Toronto, Montreal, Vancouver şehirleri ile Alberta, Ontario, Nova Scotia ve Quebec eyaletlerindeki diğer şehirleriarasında farklılıklar bulunur. Bu nedenle bu şehirlerde yaşayan insanların yorumları da şehrine göre değişiklik gösterecektir.

Örneğin Kanada’da yeni kurulan şirketler için birçok vergi avantajı bulunmaktadır ve bu vergi avantajlarına göre de yorumlar değişiklik gösterecektir. Kanada’da yeni kurulan bir işletme için kurumlar vergisi oranı %34 olarak belirlenmiştir. Fakat unutulmaması gereken bir nokta da bulunmaktadır. Bu da Kanada’da şirket kurmak için tüm eyaletlerin kendine mahsus vergi oranları ve yatırım kurallarının bulunuyor oluşudur.


Kanada’da iş bulma siteleri olarak iş bulmak isteyenler içinse:

  • LinkedIn

  • Indeed

  • Monster

  • Employment Guide

  • Job Bank

  • Workopolis gibi siteler yer almaktadır.

Kanada’da yaşayan Türklerin yorumları ise öğrenci olarak veya çalışan olarak gitmesine göre değişiklik gösterir.


İşte yorumların birkaçı:

“Üniversite hazırlanma sürecinde çok stresli hissettiğim zamanlardan, Toronto’ya yerleştiğimdeki yaşadığım sorunlara kadar C&C ekibi her şeyimle çok ilgilendi. Beni tam anlamıyla sırf üniversite başvurularına hazırlamakla da değil buradaki yaşamımda da çok yardımcı oldular. Üniversiteye başvurma süreci çok kapsamlı bunun üstesinden tek başıma kalkabilir miydim şu an bilmiyorum. O yüzden böylesine bir destek gördüğüm için çok teşekkür ederim.”


“Sevgili C&C ailesi ile başladığımız Kanada yolculuğunda her şeyin kusursuz ve hatasız gittiğini söyleyebilirim, ailemden biri gibi, beni ve 2 çocuğumuzu buradaki hayata adapte ettiniz. En küçük detayda bile bizi yalnız bırakmadınız.

Sevgili Çiğdem ve Cem sayesinde bu süreç bizim için rahat ve huzurlu geçti. İlginiz, alakanız ve hala bizi yalnız bırakmadığınız için ailem adına çok teşekkür ediyorum.”


“1,5 aylık yaz okulu sürecini çok şükür hiç bir sorun kuşku olmadan tamamladık. Bu huzurumuzun sebebi de, Çiğdem hanım ve eşi Cem bey idi. Her an oğlumuzun yanında idiler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. İlerde yine birlikteliğimiz olacak, üniversite aşamasında!”



Daha fazla yorum için referanslar sayfamızı ziyaret edebilir ve aklınıza takılan her soruna anında yanıt bulabilmek için bizimle online bir görüşme ayarlayabilirsiniz.



10.811 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page