top of page

2024 Dünyanın En Güçlü Pasaportları Listesi ve Kanada Pasaportunun Listedeki Konumu

Güncelleme tarihi: 21 Nis

Dünyanın en güçlü pasaportları hangi ülkelerin pasaportlarıdır? Güçlü pasaport ne demektir? Kanada pasaportunun listedeki konumu nedir? Tüm bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.


amerika pasaportu ve dünya haritası

Dünyanın En Güçlü Pasaportuna Sahip Olan Ülkelerin Listesi 2024

Dünyanın en güçlü pasaportuna sahip olan ülkelerin listesi 2024 yılı için de belirlendi. Bu sıralama bulunduğunuz ülkeden vize almadan ya da vize ile uçabileceğiniz şehirlere göre belirleniyor. Sıralamada ilk olarak Japonya yer alıyor.

İşte 2024 dünyanın en güçlü pasaportları olan ülke sıralamaları:


  1. Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Singapur, İspanya (194) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

  2. Finlandiya, Güney Kore, İsveç (193) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

  3. Avusturya, Danimarka, İrlanda, Hollanda (192) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

  4. Belçika, Lüksemburg, Norveç, Portekiz (191) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

  5. Yunanistan, Malta, İsviçre (190) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

  6. Avustralya, Çek Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, Polonya (189) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

  7. Kanada, Macaristan, ABD (188) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

  8. Estonya, Litvanya (187) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

  9. Letonya, Slovakya, Slovenya (186) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

  10. İzlanda (185) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.


Listede Türkiye’nin kaçıncı sırada yer aldığını da belirtelim. Türkiye dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasında 52. sırada yer aldı. Türkiye 118 ülkeye vizesiz ya da varışta vize seyahat imkanı sunuyor. Bu listeyi dünyanın en güçlü pasaportları tam liste olarak bakıldığında ise Afganistan en sonda yer alıyor. Listenin sonunda yer alan diğer ülkeler ise şu şekilde:


  1. Afganistan (28) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

  2. Suriye (29) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

  3. Irak (31) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

  4. Pakistan (34) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

  5. Yemen (35) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

  6. Somali (36) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

  7. Libya, Nepal, Filistin (40) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

  8. Bangladeş, Kuzey Kore (42) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

  9. Eritre, Sri Lanka (43) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

  10. İran, Lübnan, Nijerya, Sudan (45) ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.


Sıralama

Ülke

Vizesiz Gidilebilen Ülke Sayısı

1

Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Singapur, İspanya

194

2

Finlandiya, Güney Kore, İsveç

193

3

Avusturya, Danimarka, İrlanda, Hollanda

192

4

Belçika, Lüksemburg, Norveç, Portekiz

191

5

Yunanistan, Malta, İsviçre

190

6

Avustralya, Çek Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, Polonya

189

7

Kanada, Macaristan, ABD

188

8

Estonya, Litvanya

187

9

Letonya, Slovakya, Slovenya

186

10

İzlanda

185


pasaport ve uçak fotoğrafı


Pasaport Çeşitleri Nelerdir? Renklerine Göre Pasaport Bilgileri

Pasaport, bulunduğunuz ülkeden başka ülkeye yani yurt dışına gitmeniz için gerekli olan ve kimlik yerine geçen belgedir. Özellikle başka bir ülkeye giriş veya kendi ülkenizden çıkışlarda gerekmektedir. Pasaportlar verilişlerine göre değişim göstermektedir. Bulunulan mesleki durum ya da önemli statülere göre çeşitli pasaportlar bulunmaktadır. Peki pasaport çeşitleri nelerdir ? Pasaportların isimleri nelerdir kimlere neye göre verilir? Bu sorular hakkında bilgileri sizlere detaylı şekilde açıkladık.

Yurt dışına seyahat edilmesi için farklı pasaport çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar;

  1. Umuma Mahsus bordo renkte olan pasaport,

  2. Hususi yeşil renkte olan pasaport,

  3. Hizmet gri renkte olan pasaport,

  4. Diplomatik siyah renkte olan pasaporttur.

Çeşitli isimlerde ve renklerde bulunan bu pasaportlar mesleki konum ve bulunulan statülere göre verilmektedir.


  • Umuma Mahsus Pasaport: Bordo renkte olan umuma mahsus pasaport Türk ve KKTC vatandaşlarının alabileceği bir pasaport türüdür. Bu pasaportu almak için yurt içinde il ve ilçe nüfus müdürlüklerine başvuru yapılabilir. Eğer yurt dışında bulunup bu pasaportu almak istiyorsanız Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarına başvuru yapmanız gerekmektedir. Bordo pasaportlar en az 6 ay süreli olacak şekilde alınır. 18 yaşından küçükler için bordo pasaport en fazla 5 yıl, 18 yaşından büyükler için bordo pasaport ise 10 yıl süre ile alınabilmektedir.


  • Hususi Pasaport: Yeşil pasaport olarak bilinen bu pasaport türü:

-TBMM eski üyeleri,

-Bakanlar ile

-1. 2. ve 3. Dereceye inmiş olan devlet memurlarına verilmektedir. Yeşil pasaportun bir avantajı da yeşil pasaportu olanların çocuklarının bu pasaporttan 25 yaşına kadar yararlanma haklarının bulunmasıdır. Hususi yani yeşil pasaport ile birçok ülkeye de vizesiz gitme imkanı bulunmaktadır.

  • Hizmet Pasaportu: Gri renkte olan bu pasaport:

-Sarı basın kartı olan kişilere,

-Resmi görev ile yurt dışına giden görevlilere,

-Bilimsel ve kültürel sebepler ile giden akademisyenlere görev boyunca verilir.

Gri renkte olan hizmet pasaportu ile bazı ülkelere vizesiz seyahatler gerçekleştirilebilir. Hizmet pasaportuna başvuru yapmak için gerekli belgeler: Çalışılan kurum tarafından onay verilmiş talep formu, biyometrik resim, Nüfus Cüzdanı veya T.C. Kimlik kartıdır.

  • Diplomatik Pasaport: Diplomasi alanındaki kişilere verilen ve siyah renkte olan bu pasaport;

-Konsolosluk ve Büyükelçiliklerde görev yapan Türkiye Cumhuriyeti’ne kayıtlı görevli kişilere,

-TBMM üyelerinin, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay gibi üst düzey yetkililere verilen pasaport türüdür. Diplomatik pasaport alınırken herhangi bir harç ve başka bir ücret alınmamaktadır. Hizmet pasaportları (gri renkte) ve hususi pasaportlarda (yeşil renkte) ise pasaport verilirken sadece defter bedeli alınır. Umuma mahsus yani bordo renkteki pasaportlarda ise pasaport verilen süreye göre harç bedeli alınmaktadır. Pasaport renkleri yukarıda da yazılan bilgilere göre; bordo, gri, yeşil ve siyah renkte bulunur.


Egitim / Vize / Gocmenlik konusuna ilişkin çıkaracağınız pasaport ile ilgili tüm detaylar için bizimle iletişime geçerek https://www.cc-kanadadaegitim.com/iletisim daha detaylı bilgi alabilirsiniz.


kanada pasaportu gücü


Kanada Pasaportu Güçlü Pasaportlar Arasında Kaçıncı Sırada?

Dünyanın en güçlü pasaportları arasında Kanada pasaportu 7. sırada yer alıyor. Kanada 188 ülkeye vizesiz uçuş imkanı sağlarken 43 ülke için vize istiyor. Bu listede yer alan Kanada ve diğer ülkelerin sıralaması bulunduğunuz ülkeden vize almadan ya da vize ile uçabileceğiniz şehirlere göre belirleniyor.

Kanada Pasaportu Nasıl Alınır?

Kanada’da katılmayı düşündüğünüz eğitim programının 6 aydan daha uzun süreli olması durumunda önce eğitim izni başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.


Eğitim izni, yabancı ya da uluslararası öğrencilerin, Designated Learning Institutions Kanada’da belirlenmiş eğitim kurumlarında öğrenim görmelerine izin veren belgedir. Kanada’da eğitim alırken mutlaka bu izni veren okullardan birine başvurmalısınız. Çünkü uluslararası öğrencilerin Kanada’da okumak için bir eğitim iznine ihtiyacı olacaktır. Eğitim izni ile ilgili bilmeniz gereken bir diğer durum ise bunun bir öğrenci vizesi değil sadece Kanada’da eğitim almanızı onaylayan bir belge olduğudur.


Bunun dışında Kanada’ya Vatandaşlık Başvurusu yapip Kanada pasaportu almak için öncesinde Kalıcı Oturum (Permanant Resident) izni almanız gerekmektedir.

Kanada'ya sürekli oturum izni ile yerleştikten sonra yaşayacağınız ilk 5 yıllık sürenin 3 yılını Kanada'da geçirdiyseniz Kanada Vatandaşlığına başvuru yapabilirsiniz. Başvurusu onaylananlar Kanada pasaportu ile birçok ülkeye vizesiz seyahat etme özgürlüğüne de ulaşmış olurlar.


Kanada vizesi başvurunuz reddedilirse yapmanız gerekenleri öğrenmek için "Kanada vize reddi çözümü" yazımızı okuyabilirsiniz.


kanada pasaportu nasıl

Kanada Pasaportu İle Hangi Ülkelere Vizesiz Gidilebilir?

Peki, Kanada pasaportu ile hangi ülkelere vizesiz gidilebilir?

Kanada, 1 Temmuz 2013 tarihinden sonra vatandaşlarına e-pasaport vermeye başlamıştır. Verilen bu pasaport, 16 yaş ve üzeri kişiler için 5 ile 10 yıl arasında, 16 yaş altındaki çocuklar için 5 yıl olarak sınırlandırılmıştır. Kanada birçok ülkeye özgür şekilde uçabilecek Dünya sıralamalarında da ilk 7’de yer alan yaşam koşulları oldukça iyi, refah seviyesi yüksek olan bir ülkedir. Bu sebeple birçok insan, Kanada’ya göç etmektedir.


Kanada vatandaşları ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin yanı sıra AB üyesi 28 ülkeye vizesiz seyahat etme imkanı bulur.


Kanada’da eğitim almak ve Kanada pasaportu hakkında daha detaylı bilgi almak için https://www.cc-kanadadaegitim.com/iletisim tıklayarak eğitim danışmanımıza her türlü sorununuzu iletebilir ve yanıtlarını bulabilirsiniz.






13.798 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page