top of page

Kanada’da Hem Okuyup Hem Çalışmak

Güncelleme tarihi: 5 Kas 2023

Birçok öğrencinin hayali; eğitim kalitesi, sunduğu fırsatlar ve yaşam koşulları çok iyi olan Kanada’da üniversite eğitimi almak. Siz de Kanada’da üniversite okumak istiyor fakat Kanada’da çalışmak gibi zorlu bir koşul gerektiği için de çekiniyor musunuz? Ne tür işler yapabilirim? Part-time iş bulma ihtimalim nedir? Gibi aklınıza takılan sorular ve aradığınız yanıtlar varsa bu yazı bloğumuz tam size göre!


Kanada’da Öğrenim Görürken Çalışabilmek Mümkün Mü?

Öğrenci olarak okurken çalışmak için IRCC (Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bürosu) sitesinden önce online başvuru yapmanız gerekmektedir. Online başvurularınızı; IRCC’ye ait olan web sitesinden gereken zorunlu bilgileri girerek yapabilirsiniz.

Kanada’da öğrenim gören öğrencilerin çalışmak için bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlar kampüs içinde çalışma ve kampüs dışında çalışmaya göre değişiklik göstermektedir.

Online olarak internet sitesinden yapılan Kanada’da geçici olarak çalışma izni başvurusunda zorunlu alanlar doldurulur ve çalışma izni ücreti ödendikten sonra başvuru tamamlanmış olur.

Kanada’da okurken çalışmak mümkün, yasal olarak da bir aykırılık yok. Fakat bu çalışma izni herkese verilmeyebilir. Bu konuda belirli şartlar bulunmaktadır. Okuduğunuz eğitim türünüz ve eğitim süresine göre çalışma izinleri ve koşulları düzenlenmiştir. Bu eğitim türleri:

  1. Üniversite: Kanada’da üniversite okurken kampüs içinde çalışacağınız işlerde herhangi bir sınırlama bulunmaz. Kampüs dışında çalışacağınız işlerde ise lisans okuyan yabancı öğrenciler eğitim-öğretim boyunca part-time çalışabilir. Bu da haftada 20 saat çalışma anlamına gelir. Lisans okuyan yabancı öğrenciler eğer eğitim-öğretim dönemi dışında sömestr ve yaz tatillerinde de Kanada’da yaşayacaksa tam zamanlı olarak çalışmalarında yasal bir problem yoktur. Verilen bu çalışma hakkı, öğrencilerin genel ihtiyaçlarını ve harçlıklarını karşılamaları için verilmektedir. Öğrenciler için önemli olan konu, öğreniminize tam zamanlı öğrenci olarak devam etmek ve başarıyla bitirebilmek olmalıdır.

  2. Yüksek Lisans: Yüksek lisans okuyup çalışmak isteyen öğrenciler de lisans öğrencileri ile aynı çalışma haklarına sahiptir. Yani yüksek lisans öğrencileri de öğretim dönemlerinde haftada 20, sömestr veya yaz tatillerinde yasal olarak 40 saat çalışabilirler.

  3. Dil Okulu: Dil okuluna giderek dil eğitimi alanlar için ne yazık ki çalışma imkanı bulunmamaktadır. Bunun nedeni de dil okulunda okuyanların sınıf bakımından geçici ikamet edenler statüsünde olduğu için Kanada’da okurken çalışmak eğer dil okulunda okuyorsanız yasal olarak mümkün değildir.



Kanada’da Çalışabilmek İçin Sahip Olmanız Gereken Hususlar

Kanada’da hem okuyup hem çalışmak isteyen öğrencilerin bazı şartları sağlaması gerekmektedir. Bu şartlar kampüs içi ve kampüs dışına göre değişkenlik göstermektedir.

1. Kampüs içinde çalışmak için gerekli şartlar: Kampüs içinde öğrencilerin çalışabilmesi için ek bir şart bulunmamaktadır. Yalnız bazı durumlarda çalışma hakkınız sona erer. Bu durumlar:

- Tam zamanlı öğreniminiz bittiği zaman,

- Okuma izni (Study permit) süreniz dolduysa,

- Kaydınızı herhangi bir nedenle dondurma, yapacağınız okul değişikliği ya da okuldan kaynaklı sebeplerle aktif olarak eğitime devam etmiyorsanız,

öğrenciliğe geri dönene kadar kampüs içinde herhangi bir şekilde çalışamazsınız.

2. Kanada kampüs dışı çalışma izni şartları: Kanada’daki okulunuzda kampüs dışında yasal olarak çalışıp çalışamayacağınız size verilen okuma izni belgenizde yazar. Eğer okuma izni (study permit) almamış ya da henüz araştırma aşamasındaki öğrenciler içinse şartlar şu şekildedir:

- DLI (Designated Learning Institutions) listesinde bulunan herhangi bir okulda tam zamanlı öğrenim gören bir öğrenci olmak

- Kanada’da okurken çalışmak için herhangi bir okulun en az 6 ay süren bir programında okuyor olmak

- Kanada’daki okulunuzda öğreniminize resmen başlamış olmak (Kanada’daki yasalara göre okul kaydı kesinleşmeden ve okula başlamadan önce öğrencilerin çalışması yasal değildir)

- SIN (Social Insurance Number) yani sosyal sigorta numarasına sahip olmak

- Eğer tam zamanlı bir programa kayıtlıysanız ama son dönemde tam zamanlı dersleriniz olmasa dahi kampüs dışı çalışma hakkınız devam eder.

- Kaydınızı herhangi bir sebeple dondurma, okul değiştirme veya okul ile ilgili sebeplerden kaynaklı aktif olarak eğitim-öğretime devam etmiyorsanız kampüs dışında çalışma hakkınız askıya alınır. Eğitiminiz tekrar başlayınca yasal olarak çalışma hakkınız da başlar.



Kanada’da Part-Time Çalışmanın Resmi Süreçleri Nelerdir?

Öğrenci olarak Kanada’da çalışmak için başvurular online olarak gerçekleştirilir. Online başvurular; Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bürosu’na (IRCC) ait olan web sitesinden gerekli bilgiler girilerek yapılmaktadır.

Online olarak internet sitesinden yapılan Kanada’da geçici olarak çalışma izni başvurusunda zorunlu alanlar doldurulur ve çalışma izni ücreti ödendikten sonra başvuru tamamlanır.

Eğer sizler de Kanada’da öğrenim görmek ve çalışmak istiyorsanız faydalanabileceğiniz tüm yazı önerileri için https://www.cc-kanadadaegitim.com/blog tıklayabilir ve aklınızdaki soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Kanada’da İş Bulmanıza Yardımcı Olacak Web Sitesi Önerileri

Kanada’da okuyup çalışmak için Kanada iş ilanları için web sitesi arayanlara yönelik, Kanada’da iş bulmanıza yardımcı olacak bazı web sitelerini önerebiliriz.

Kanada'daki üniversiteler, öğrenciler için part-time işler bulma ve gerekli tüm şartları sağlamaya yardımcı olmak için kurulan özel bir kariyer ekibine sahiptir. Bu ekibe ulaşmak dışında Kanada iş ilanları siteleri içinden güvenilir olanları aşağıdaki gibi derledik:

● LinkedIn

● Indeed

● Monster

● Employment Guide

● Job Bank

● Workopolis gibi web siteleri Kanada’da iş bulabilmenize olanak sağlar.




Zevkle Çalışabileceğiniz İş Önerileri

Öğrenci olarak Kanada’da çalışmak için online başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra sırada aklınızı kurcalayan hangi iş ilanlarına başvurabileceğiniz sorusu yer alır. Okuduğunuz eğitim türünüz ve eğitim süresine göre çalışma izinleri ve koşullarını düzenlendiği Kanada’da size uygun iş bir iş bulmak aynı zamanda yasalara da uygun olmalıdır. Ayrıca Kanada’da eğitim gören öğrenciler için Kanada iş başvurusu niteliği de oldukça önemlidir. Kanada’da iş seçimi yapmadan önce:

  • Programınızı çok iyi ayarlamanız gerekmektedir. Özellikle de öğreniminizin ilk yılında iş ve okul noktasında kendinizi çok sıkmamanız gerekmektedir.

  • Kanada’da iş başvurusu yaparken eğitim aldığınız bölümle uyumlu bir iş ya da yeni beceriler geliştirmenizi sağlayacak iş başvuruları yapabilirsiniz.

  • Kanada’da bulunan şirketler genelde kendisi ile önceden yarı zamanlı olarak çalıştıkları öğrencilere tam zamanlı işler sunarak mezuniyet sonrası iş imkanı sağlar.

Kanada’da uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih edilen işlerden biri bebek bakıcılığı’dır. Diğer işlere göre daha rahat çalışma şartları ve dolgun ödemesi ile öğrencileri cezbeder. Bunun dışında tercih edilebilecek iş ilanları:

-Garsonluk

-Öğretim asistanlığı

-Özel ders

-Uber şoförlüğü

-Freelance çalışma

-Baristalık

-Köpek gezdirme gibi işlerdir.


Kanada’da iş başvurusu yapmak isteyenler yukarıda sayılan işlerde genellikle daha rahat çalışma imkanı bulmaktadır. Bu işlerde çalışan kişiler hem İngilizce ve Fransızca gibi yabancı dillerde pratik sağlama imkanı bulur hem de ihtiyaçlarını zor duruma düşmeden karşılayabilir.

Kanada’da part-time iş ücretleri yapılan iş tanımına göre değişmektedir. Eğer bu part-time işlerden birinde çalışmak istiyorsanız yukarıda yazdığımız iş bulma siteleri üzerinden başvuru yapabilir ve harçlığınızı çıkarabilirsiniz.

Eğer sizler de Kanada’da eğitim almak ya da online randevu alarak yarım saat boyunca eğitim danışmanımızla görüşme fırsatı yakalamak istiyorsanız

https://lnk.bio/cc-kanadadaegitim adresinden bizlere ulaşabilir ve aklınızdaki tüm sorulara detaylı yanıtlar bulabilirsiniz.

772 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page