top of page

Kanada’da En İyi Psikoloji Eğitimi Veren Üniversiteler

Güncelleme tarihi: 22 Mar

Kanada’da iyi bir psikoloji eğitimi almak isteyen fakat hangi üniversiteyi seçeceğini bilemeyen öğrenciler için Kanada’da en iyi psikoloji eğitim veren üniversiteleri listeleyelim.



Kanada’da En İyi Psikoloji Eğitimi Veren Üniversiteler Hangileridir?


Kanada’da birçok üniversitede psikoloji eğitimi verilmektedir. Fakat Psikoloji alanında kanada üniversiteleri olarak en iyi üniversiteler şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Toronto Üniversitesi

  2. British Columbia Üniversitesi

  3. McGill Üniversitesi

  4. Calgary Üniversitesi

  5. Ottawa Üniversitesi

  6. Dalhousie Üniversitesi

  7. McMaster Üniversitesi

Özellikle de Toronto üniversitesi, psikoloji araştırmaları alanında Kanada’nın en iyi ve en kaliteli üniversiteleri arasında yer almaktadır. Toronto Üniversitesi, öncelikli olarak deneysel psikoloji laboratuvarlarında öğrencilere direkt uygulama ile öğrencilerine daha verimli gelişme ve deneyim edinme fırsatı tanımaktadır. Sayılan üniversiteler aynı zamanda Kanada’nın en iyi üniversiteleri konumunda yer almaktadır.


Kanada’da Psikoloji Bölümü Okuyabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?


Kanada’da psikoloji eğitimi okumak için genel şartlar, başvurulan eğitim kurumlarının ihtiyaçlarına göre değişiklik göstermektedir. Fakat genel olarak psikoloji bölümünde yüksek lisans yapabilmek için psikoloji alanında iyi bir lisans derecesine sahip olmak, 4 puan üzerinden en az 3.5 puanın olduğu bir not ortalamasına sahip olmak ve çeşitli psikoloji profesörlerinden alınmış ve hakkınızda olumlu referansların olduğu mektuplar sunmaktır.


Kanada’da psikoloji dalında yüksek lisans yapmak için bazı üniversiteler lisansüstü programı için öğrencilerin GRE olarak bilinen bir sınav alma ön şartını sunmaktadır.


Adayların bu sınava girmeleri ve istedikleri kurumdan kabul alıp bu sınavdan da yüksek puan almaları gerekmektedir. Kanada’daki psikoloji eğitimi kurumundan kabul alan öğrencilerin, Kanada yüksek lisans vizesi için bu eğitim kurumundan aldığı kabul mektubunu da mutlaka sunmaları gerekmektedir.




Kanada'da Psikoloji Bölümü’nde Uzmanlık Alinabilecek Popüler Alt Alanlar Nelerdir?


Bu konudaki popüler alt alan başlıklarından bazılarının bir listesi şöyle ki;

● Okul Psikolojisi

● Adli Psikoloji

● Sosyal Psikoloji

● Endüstriyel Psikoloji

● Spor Psikolojisi

● Psikolojik Danışma

● Nöropsikolojik ve Deneysel Araştırma

● Sağlıklı Psikoloji

● Gelişim Psikolojisi

● Eğitim Psikolojisi

● Klinik Psikoloji


Kanada’da Psikologlar İçin Çalışma Koşulları Nasıldır?


Kanada’da psikolog olabilmek için önce psikoloji alanında lisans yapmak ve lisans derecesi almak ve sonrasında da lisansüstü eğitime devam etmenin yansıra uzmanlık konunuzla ilgili deneyim kazanmak ve en sonunda doktora derecesi almak gerekmektedir.


Kanada’nın bazı eyaletlerinde ise psikolog olabilmek için doktora yapmak kesin olarak gerekmektedir. Fakat bazı eyaletlerde lisansüstü derecesi psikolog olarak çalışmak için yeterli görülmektedir.


Kanada’da psikologların çalışma koşulları;

● Psikoloğun uzmanlık alanları

● Çalıştıkları alan ve

● Bulunulan eyalete göre değişiklik göstermektedir.


Kanada'da psikolog olarak çalışmak için uygun eğitime ve belgelere sahip olmak önemlidir. Kanada dışında edinilen bir dereceniz varsa, Kanada'daki eşdeğerini almanız ve çalışmak istediğiniz il veya eyalete uygun düzenleyici kurumdan ek sertifika almanız gerekebilir.


Kanada’da psikolog olarak çalışanlar genelde haftada 40 saat çalışmaktadırlar, haftada 5 gün çalışırken haftada 2 gün de tatil yaparlar. Kanada’da psikologlar ortalama 93 bin Kanada doları ve saatte 47 Kanada doları kazanmaktadır.


kanadada psikoloji okumak

Kanada’da Psikolog Maaşları Ne Kadardır?


Kanada’da psikolog olabilmek için bazı şehirlerde sadece psikoloji eğitimi alanında lisans eğitimi almak ve bir derece ile bitirmek şartı yer alırken bazı şehirlerde lisans derecesi almak yetmez psikoloji alanında lisansüstü eğitime devam etmek ve yine psikoloji alanında doktora derecesi almak gerekmektedir.


Kanada’da kaliteli ve tecrübeli bir psikolog yılda 97 bin dolar ile 130 bin Kanada doları arasında kazanç sağlamaktadır. Kanada’da psikologlar en tavan maaşı alan meslekler arasında yer alır. (Kanada'da Maaşlar) Psikologların genel çalışma oranının da 2030 yılına kadar % 8 oranında artması beklenmektedir.


Kanada’da önümüzdeki 10 yıl içerisinde, psikologların çalışma alanları için her yıl ortalama 13 bin 400 pozisyonda iş bulunacağı öngörülmektedir.


Kanada’da psikolog maaşları psikologların uzmanlık alanlarına, çalışılan şehre ve psikoloğun deneyimine göre değişiklik göstermektedir. Bu konuda yapılan arastirmalara gore;


Kanada’da çalışan ve

● Ortalama 1 yıldan daha az tecrübeye sahip bir psikolog 1 yılda ortalama 62 bin Kanada doları alırken,

● Ortalama 1 ile 4 yıl arasında bir tecrübeye sahip bir psikolog bir yılda ortalama 71 bin Kanada doları maaş alır,

● Ortalama 5 ve 9 yıl arasında tecrübeye sahip bir psikolog yıllık ortalama 81 bin Kanada doları maaş alır,

● Ortalama 10 ile 19 yıllık bir tecrübeye sahip bir psikolog yıllık ortalama 93 bin Kanada doları alır,

● Ortalama 20 yıl ve üzerinde bir deneyime sahip bir psikolog bir yılda ortalama 97 bin kanada doları kazanmaktadır.



Kanada'da Deneyime Göre Psikolog Maaşları Listesi

Deneyim Yılı

Ortalama Maaş (CAD)

0 - 12 Ay

62.000 CAD

1 - 4 Yıl

71.000 CAD

5 - 9 Yıl

81.000 CAD

10 - 19 Yıl

93.000 CAD

20 Yıl ve Üzeri

97.000 CAD



Kanada’da Psikolog Olarak Nerelerde Çalışılabilir?


Kanada’da çalışma için gerekli şartları taşıyan ve psikolog olarak çalışabilecek olan birçok kurum ve kuruluş vardır. Bu kurumlar;

● Hastaneler

● Islah tesisleri

● Devlet ve özel araştırma kurumları

● Ruh sağlığı tesisleri

● Rehabilitasyon merkezleri

● İş yerleri

● Toplum hizmeti kuruluşları

● Okullar ve üniversiteler

● Özel veya devlet klinikleri

gibi çalışma imkanı bulunan seçeneklerdir.


kanadada bir psikolog

Ayrıca Bknz: Kanada Coop Programı!


Türkiye’de Psikoloji Eğitimi Alanlar Kanada’da Psikolog Olabilir Mi?


Türkiye’de psikoloji eğitimi alan kişiler Kanada’da psikolog olarak çalışmak için uygun eğitime ve belgelere sahip olmalıdır, bu da şart olan denklik işlemlerinin tamamlanması ile sağlanabilir. Kanada’nın farklı eyalet ve şehirlerine göre psikolog kurumlarında çalışabilmek için gerekli şartların sağlanması ve lisans eğitiminin alınması gerekmektedir, çalışmak istediğiniz il veya eyalete uygun düzenleyici kurumdan ek sertifika almanız gerekebilir.


Kanada’da psikolog olmak isteyen kişilerin çalışma izni alarak ya da Kanada göçmenlik programları kapsamında birden fazla yolla Kanada’ya gitme olanağı bulunmaktadır. Kanada’da uzun süre kalacak olup kalıcı olarak ikamet etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, psikolog olarak çalışmak için önce oturum vizesi alması gerekmektedir. Kanada oturum vizesi izni geçici ya da kalıcı olarak verilmektedir.


Türkiye psikoloji diploması nerelerde geçerli sorusu da psikoloji eğitimi almış kişilerin sorduğu bir sorudur. Kanada’da önce psikoloji denkliği alınmaktadır. Denklik için başvuru önce Tescil Komitesi’ne yapılmaktadır. Başvuru sonrası uluslararası kimlik ajansı tarafından psikoloji eğitimi diploması gözden geçirilmektedir.


Kanada’da psikoloji denkliği alabilmek için Kanada’daki eğitim derecesine ile hemen hemen aynı yabancı eğitim alındığını kanıtlayan belgelerin sunulması gerekmektedir.




Kanada’da Psikolog Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?


Kanada’da psikolog olmak için gerekli bazı şartlar vardır. Kanada’da psikolog olarak çalışmak için;

● Psikoloji eğitiminde lisans eğitimini iyi bir derece ile tamamlayarak bitirmiş olmak,

● Psikolog olarak çalışılacak eyalet ve şehre göre lisansüstü derecesi ya da isteniyorsa doktora derecesinin tamamlanması gerekmektedir.

● Psikolog olarak çalışabilmek için denetimli çalışma süresinin tamamlanması gerekmektedir.

● Psikolog olarak çalışmak için Psikolojide Mesleki Uygulama sınavına girilerek iyi bir derece alınması gerekmektedir.

● Seçilen şehre göre sözlü sınava girilmesi ve psikolog olarak çalışmak için kurul görüşmelerinin tamamlanması gerekmektedir.

● Kanada'da psikolog olarak çalışmak için Psikologlar Birliği gibi çeşitli il psikologlar meslek birliği dernek ya da kurumlarından birine üye olunması gerekmektedir.


Kanada’da psikolog olarak çalışmak için Quebec, Ontario, Manitoba ve Britanya gibi Kanada eyaletlerinde psikoloji alanında yüksek lisansı başarı ile bitirmek çalışmak için yeterli bir sonuçtur.


Fakat Newfoundland ve Labrador, New Brunswick, Saskatchewan, Alberta eyaletlerde psikolog olarak çalışmak için doktora yapmış ve bunu başarı ile bitirmiş olmak istenmektedir.


Ontario ve Manitoba şehirlerinde de psikoloji alanında yüksek lisansı iyi derecede bitirmek gerekir. Prens Edward Adası’nda özel muayenehanede psikolog olarak çalışmak için doktora bitirmiş olmak veya özel kurumda çalışılacaksa yüksek lisans yapmak gerekmektedir.


Tüm bu şartlar ve birçok sorununuzun net bir yanıtını bulmak için buradan da birçok blog içeriğine ulaşabilirsiniz.


Kanada’da psikoloji denkliği alabilmek için Kanada’daki eğitim derecesi ile hemen hemen aynı kapsamda yabancı eğitim alındığını kanıtlayan belgelerin sunulması gerektiğini de tekrar belirtelim.


Eğer siz de Türkiye’de psikoloji eğitimi almış ve Kanada’da psikolog olarak çalışmak istiyorsanız tüm detaylar için eğitim danışmanımız ile görüşerek aklınızdaki soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Sorularınız için Bizi hemen arayabilirsiniz.



660 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page