top of page

McGill Üniversitesi: Başvuru Şartları ve Bölümleri

Güncelleme tarihi: 2 Nis

McGill Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler

 

McGill, 1821'de kurulmuş bir devlet üniversitesidir. McGill Üniversitesi, Kanada'nın ve dünyanın en tanınmış yüksek öğrenim kurumlarından biridir. 150'den fazla ülkeden gelen uluslararası öğrenciler McGill Üniversitesi'nin büyük bir parçasını oluşturmaktadır. McGill Üniversitesi'nin öğrenci topluluğunun yaklaşık %30'u uluslararası öğrencilerden oluşmaktadır. Bu, Kanada araştırma üniversiteleri arasında en yüksek orandır.

 

McGill Üniversitesi, dünya çapında öğretim ve araştırma programlarının kalitesi ile tanınmaktadır. Ernest Rutherford'un radyoaktivitenin doğası üzerine Nobel Ödülü kazanan araştırması McGill Üniversitesi kampüslerinde gerçekleşmiştir. Bugün McGill Üniversitesi'nin profesörleri mahsul bitkilerinden alternatif enerji kaynakları geliştirerek yeni epigenetik alanını inşa etmektedir.




McGill Üniversitesi'nin Dünya Sıralaması

 

McGill Üniversitesi, Times Higher Education(THE) - 2024 - Küresel Üniversite Sıralamasında 49.sırayı almıştır. McGill, Maclean'ın 2023 Kanada Üniversite Sıralamasında tıp doktorası üniversiteleri arasında Kanada'da birinci sırada yer almaktadır. Üniversite 19 yıl üst üste sıralamada en üst sırada yer almıştır. Globe and Mail'in 2019 Kanada Üniversite Raporu, McGill Üniversitesini mali yardımı, öğrenci deneyimi ve araştırması açısından "ortalamanın üzerinde" ve kütüphane kaynakları açısından "ortalama" olarak sınıflandırmıştır. Research Infosource, Yılın Araştırma Üniversiteleri'nin 2020 baskısında McGill Üniversitesini, tıp fakültesi bulunan Kanada üniversiteleri arasında ikinci sıraya koymuştur.

 

McGill Üniversitesi'nin bu sıralamalarda başarı elde etmesi uluslararası akademik ve profesyonel tanınırlığının ne kadar yüksek olduğunu gösterir. Dünya üniversite sıralamasında ilk 50’ye giren bir üniversite olduğu için, McGill üniversitesinden başarı ile mezun olduğunuzda, Türkiye’de denklik alabilir ve akademik veya profesyonel kariyerinize Türkiye’de de devam edebilirsiniz. Ayrıca bu durum diğer ülkeler için de geçerlidir. McGill Üniversitesi'nin tanınırlığı ve yüksek eğitim kalitesi sayesinde mezuniyetiniz sonrasında birçok Kanada dışındaki ülkeye çalışma ve eğitim başvurusu yapabilirsiniz.

 

McGill Üniversitesi Kampüsleri

 

McGill Üniversitesi'nin iki kampüsü vardır; Merkez Kampüsü, Montreal Şehrinin kalbinde yer almaktadır. Ziraat ve Çevre Bilimleri Fakültesine evi sahipliği yapan Macdonald Kampüsü ise Sainte-Anne-de-Bellevue kasabasında yer almaktadır. Montreal adasının batı ucunda, Merkez kampüsten sadece 30 dakika uzaklıktadır.


McGill Üniversitesi Merkez Kampüs

 

McGill üniversitesi'nin ana kampüsü Montreal şehir merkezinde, Royal Dağı'nın eteklerinde yer almaktadır. Binalarının çoğu, Peel ve Aylmer caddeleri arasındaki park benzeri bir kampüste (Aşağı Kampüs olarak da bilinir) yer almaktadır. Kampüs ayrıca Doctor Penfield'ın kuzeyinden başlayarak Peel Caddesi'nin (Üst Kampüs olarak da bilinir) batısında birkaç blok boyunca uzanır.

 

McGill' Üniversitesi ana kampüsü Percival Molson Memorial Stadyumunu, Montreal Nöroloji Enstitüsünü ve Hastanesini de içinde bulundurur.

 

Üniversite Caddesi'nin hemen doğusunda ve Pine Bulvarı'nın güneyinde bulunan Milton-Park olarak bilinen bölgede, Üniversite tarafından sağlanan öğrenci konaklama imkanlarını barındırmaktadır. Kampüs Peel ve McGill Metro istasyonlarına çok yakındır.

 

Molson Stadyumu da dahil olmak üzere üniversitenin spor tesisleri Mount Royal'de, yurtların ve Montreal Nöroloji Enstitüsü'nün yakınında bulunmaktadır.




McGill Üniversitesi Kabul Şartları

 

Göçmenlik Belgeleri

 

McGill Üniversitesi'ne 6 ay veya daha uzun süreli bir program için gelen yabancı öğrencileri geçerli bir pasaporta sahip olmanın yanı sıra aşağıdaki belgeleri de edinmelidir:

 

  1. Quebec Kabul Sertifikası (CAQ)

Quebec Göçmenlik Bürosu tarafından verilen, Quebec'te yaşama ve eğitim görme izni

 

  1. Eğitim İzni

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Dairesi tarafından verilen, Kanada'da yaşama ve eğitim görme izni

 

Uluslararası Öğrenci Sağlık Sigortası

 

McGill Üniversitesi, tüm uluslararası öğrencilerinin ve onlara eşlik eden bakmakla yükümlü oldukları kişilerin zorunlu McGill Uluslararası Sağlık Sigortası Planına katılmasını şart koyar. Kanada’da eğitim görmek için eğitim gördüğünüz süre boyunca geçerli bir sağlık sigortasına sahip olmanız gerekir. Bu sağlık sigortasını bağımsız uluslararası şirketler aracılığı yaptırabilirsiniz lakin bu süreçte tavsiye ettiğimiz yöntem, Başvurduğunuz kurumun önerdiği/yönlendirdiği sağlık poliçesini uygulamaktır.

 

McGill Üniversitesi İngilizce Dil Yeterliliği

 

McGill Üniversitesi'nde eğitim dili İngilizce'dir. Bu yüzden ana dili İngilizce olmayan öğrencilerin başvuru kapsamında İngilizce yeterlilik sınavınına katılmaları gerekecektir. Üniversite eğitiminiz boyunca eğitim diliniz İngilizce olacaktır. Bu yüzden akademik olarak ingilizceye hakim olduğunuzu ispatlamanız gerekecektir.

 

Yani basitçe anlatmak gerekirse, ana dili İngilizce olan ortalama bir lise mezunu Kanadali kadar ingilizceye hakim olmanız gerekecektir.

 

Türkiye’de dil eğitimi veren dil kurslarından alacağınız sertifikaların uluslararası alanda çoğunlukla resmi bir geçerliliği olmadığını unutmayınız.

 

Eğer Türkiye’de resmi dili İngilizce olan ve uluslararası tanınırlığı olan bir yükseköğretim kurumundan (ör: Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ) başarı ile mezun olmuşsanız, Yüksek lisans başvurusunu yaparken dil yeterliliğinizi mezuniyet belgeniz ile kanıtlayabilirsiniz. Ancak bu durum sadece tamamen İngilizce eğitim veren kurumlar için geçerlidir. Yani %30 ingilizce eğitimi verilen bir lisans programından veya sadece belli bölümlerde İngilizce eğitimi verilen üniversitelerden (ör ;İstanbul Üniversitesi) mezun olduysanız, Dil yeterliliğinizi aşağıda listelenen sınavların birine katılarak kanıtlamanız beklenmekte.

 

Başvurunuz için Dil yeterliliğini aşağıdaki listelenen sınavlara katılarak kanıtlayabilirsiniz;

 

●       McGill Üniversitesi İngilizce Yeterlilik sınavı

●       Cambridge C2 Yeterlilik (CPE)

●       Cambridge C1 Advanced (CAE)

●       Kanada Akademik İngilizce Dil Değerlendirmesi (CAEL)

●       Duolingo İngilizce Testi (DET)

●       IELTS – Akademik versiyon

●       Pearson İngilizce Testi – Akademik

●       TOEFL

 


McGill Üniversitesi'nin kabul oranı yüzde 38,1, lisansüstü kabul oranı ise yüzde 29,2 dir. Yani tüm başvuruların ortalama kabul oranı %30-%40 bandındadır. McGill Üniversitesi başvuruları dikkate alırken öğrencilerin akademik geçmişlerini ve Dil yeterliliklerini ön plana alırlar. Yani eğer başvurduğunuz bölümün akademik yeterlilik şartlarını yerine getiremiyorsanız, kabul almanız pek olası değildir. Bu akademik şartlar başvurduğunuz bölüme göre değişmektedir. Bilim ağırlıklı bölümler adayların akademik not ortalamasına dikkat ederken, sanat ve edebiyat ağırlıklı bölümler adaylardan portföy veya ekstra bir yazı isteyebilirler. Bölüm gereksinimleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için uzman eğitim danışmanlarımızdan yardım almanızı öneririz.



McGill Üniversitesi Fakültelere Göre Öğrenci Oranları

 

Tüm öğrencilerin yüzde 22'si McGill Üniversitesi'nin en büyük akademik birimi olan Sanat Fakültesi'ne kayıtlıdır. Diğer büyük fakültelerden Fen Fakültesi %15, Tıp Fakültesi %13, Mühendislik Fakültesi ve İşletme Fakültesi'nin her biri yaklaşık %10 oranında kayıt almaktadır.

 

Tüm öğrencilerin geri kalanı, Tarım ve Çevre Bilimleri Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Tıp Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Schulich Müzik Okulu ve Dini İlimler Fakültesi dahil olmak üzere McGill Üniversitesi'nin daha küçük fakültelerine kayıtlıdır.

 

McGill Üniversitesi Başvuru Tarihleri

 

McGill Üniversitesi’ne, 1 Ekim itibariyle başvuru yapabilirsiniz. Başvuru döneminden önce aşağıdaki hazırlıkları yapmanız önerilir;

 

●       Sizin için geçerli olan son teslim tarihlerini kontrol edin

●       Akademik belgelerinizi hazırlayın

●       Sağlamanız gereken destekleyici belgeleri belirleyin

McGill Üniversitesi Lisans Bölümleri - McGill Üniversitesi Yüksek Lisans Programları

Tarım ve Çevre Bilimleri Fakültesi

Hayvan bilimi

Biyokaynak Mühendisliği

Gıda Bilimi ve Tarım Kimyası

Doğal Kaynak Bilimleri - Tarım Ekonomisi

Bitki Bilimi

Sanat Fakültesi

Antropoloji

Sanat Tarihi ve İletişim Çalışmaları

Doğu Asya Çalışmaları

Ekonomi

İngilizce

Fransızca Dil Merkezi

Fransız Dili Edebiyatı

Coğrafya

Tarih ve Klasik Çalışmalar

Yabancı Diller, Edebiyatlar ve Kültürler

Dilbilim

Felsefe

Politika Bilimi

Sosyoloji

Diş Hekimliği ve Ağız Sağlığı Bilimleri Fakültesi

Diş Hekimliği Doktorası (DMD)

Dent-P Yılı (CEGEP Öğrencileri)

Genel Uygulama Uzmanlığı (GPR)

Diş Hekimliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz)

Diş Hekimliği Yüksek Lisans Programı (Tezli)

Ağız Diş Çene Cerrahisi (OMFS)

Ağız Sağlığı Bilimleri Doktora Programı

Eğitim Fakültesi

Eğitim ve Danışmanlık Psikolojisi

Eğitimde Bütünleşik Çalışmalar (DISE)

Kinesiyoloji ve Beden Eğitimi

Mühendislik Fakültesi

Biyomühendislik

Kimya Mühendisliği

İnşaat mühendisliği

Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği

Makine Mühendisliği

Maden ve Malzeme Mühendisliği

Hukuk Fakültesi

işletme ve Hukuk Ortak Programı (MBA ve BCL/LLB)

Sosyal Hizmet ve Hukukta Ortak Program (MSW & BCL/LLB)

Biyoetik alanında yüksek lisans uzmanlığı

Çevre Uzmanlığı ile Hukuk Yüksek Lisansı

İşletme Fakültesi

Profesyonel Muhasebe Yüksek Lisans Sertifikası (GCPA)

Finans Yönetimi Yüksek Lisansı (MMF)

Analitikte İşletme Yüksek Lisansı (MMA)

Perakendede İşletme Yüksek Lisansı (MMR)

Küresel Üretim ve Tedarik Zinciri Yönetimi Konusunda Yüksek Lisans (GMSCM)

İşletme Yüksek Lisansı

MBA/Hukuk

Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi

 

Anatomi ve Hücre Biyolojisi

Anestezi

Biyokimya

Biyomedikal mühendisliği

Kritik Bakım İlaçları

Tanı Radyolojisi

Acil Tıp

Epidemiyoloji, Biyoistatistik ve İş Sağlığı

Eşitlik, Etik ve Politika

Aile Hekimliği

Küresel ve Halk Sağlığı

İnsan Genetiği

Mikrobiyoloji ve İmmünoloji

Nöroloji ve Beyin Cerrahisi

Kadın Hastalıkları & Doğum

Onkoloji

Oftalmoloji ve Görsel Bilimler

Kulak Burun Boğaz - Baş ve Boyun Cerrahisi

Patoloji

Pediatrik ameliyat

Pediatri

Farmakoloji ve Terapötikler

Fizyoloji

Psikiyatri

Tıpta Sosyal Bilimler

Cerrahi Bilimler

Schulich Müzik Okulu

Performans

Müzik Araştırması

Bilim Fakültesi

Atmosfer ve Okyanus Bilimleri

Biyoloji

Kimya

Yer ve Gezegen Bilimleri

Coğrafya

Matematik ve İstatistik

Fizik

Psikoloji

McGill Üniversitesi Öğrenim Ücretleri

McGill Üniversitesi'nin uluslararası öğrenci harçları, yılda 50.000 CAD – kanada dolarını aşabilen oranlarla ülkedeki en yüksek ücretler arasında yer almaktadır. Ancak McGill Üniversitesi ayrıca öğrenim ücretinin karşılanmasına yardımcı olabilecek çeşitli mali yardım programları da sunmaktadır.


Aşağıda McGill Üniversitesi'nin bazı Programlarının ücretlerini inceleyebilirsiniz;


Lisans Derecesi

2023-2024 yıllık ücretler (CAD)

Diş Hekimliği Doktoru (DDM)

89.987,58 $

Sanat Lisansı (BA)

42.190,38 $

Hemşirelik (B.N.I. Çevrimiçi program)

31.530,78 $

Sanat ve Bilim Lisansı (BA&Sc)

44.181,04 $

Mühendislik Lisansı (BEng)

63.242,18 $

Tıp Doktorluğu ve Cerrahi Yüksek Lisansı (MDCM)

63.400,39 $

Yazılım Mühendisliği Lisansı (BSE)

63.242,18 $

Finans/Ekonomi/Yöneticilik Lisansı (BCom)

68.833,98 $

Medeni Hukuk Lisansı (BCL) ve Hukuk Doktoru (JD)

62.968,84 $

Bilim Lisansı (BSc)

61.326,08 $


*Güz ve Kış dönemlerinde alınan 30 krediye dayalı tipik bir yıllık programa göre düzenlenmiştir.*Güz ve Kış dönemlerinde alınan 30 krediye dayalı tipik bir yıllık programa göre düzenlenmiştir.


McGill Üniversitesi'nin başvuru koşulları ve ücretleri Başvurulan bölüme, tarihe ve Öğrenci adayının niteliklerine göre değişmektedir. Kanada'daki akademik kariyerinizi planlarken, dikkat etmeniz gereken bir çok ayrıntıda size yardım etmek için buradayız. McGill üniversitesi ve daha birçok Kanada üniversitesi hakkında bilgi almak için deneyimli danışman ekibimizden randevu alabilirsiniz.



Derinlemesine Uzmanlık ve Bilgi Deneyimi

Ekibimiz Kanada'nın göçmenlik yasaları ve düzenlemeleri üzerine geniş ve ayrıntılı bilgiye sahiptir. Bu, size en güncel ve doğru yönlendirmeyi sunarız.

Etik ve Profesyonel Danışmanlık

Açık ve Net Fiyatlandırma

Kişiye Özel Esnek Yaklaşımlar

Üstün Müşteri Memnuniyeti

Göçmenlik Danışmanlığı Hizmetleri İçin İletişime Geçin

Eğitim Danışmanlığı İçin Bilgi Alın

Detaylı Bilgi İçin Kaynaklarımızı İnceleyin

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin

Kaynaklar:

 

McGill Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler

 

McGill Üniversitesi'nin Dünya Sıralamasındaki Yeri

 

McGill Üniversitesi Lisans Bölümleri - McGill Üniversitesi Yüksek Lisans Programları

 

McGill Üniversitesi Kabul Şartları

 

McGill Üniversitesi Başvuru Tarihleri

 

McGill Üniversitesi Başvuru Ücretleri

 

McGill Üniversitesi Kampüsleri



144 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page