top of page

Kanada Eyaletleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Güncelleme tarihi: 10 Oca

Eyalet Nedir?

Yabancı ülkelerin adı geçince sıklıkla duyduğumuz eyalet sistemi ülkemizde kullanılmaz, peki eyalet ne demek? Eyaletler, yönetim açısından bazı özerkliklere sahip ve genellikle yönetilmesi valiler tarafından olan büyük yönetim birimleridir. ABD, Avusturya, Kanada gibi federal ülkeler eyaletlerden oluşur.

kanadada akşamüstü bir şehir manzarası

Dünyada Eyalet Sistemi Olan Ülkeler Hakkında

Büyük ölçekli ülkeler, farklı kültürleri bir arada toplamak için eyalet sistemini tercih ederler. Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Avusturya ve Kanada gibi ülkeler eyalet sistemi olan ülkeler arasındadır.

Kanada’da Eyalet ve Bölge Arasındaki Fark Nedir?

Kanada’nın bölge ve eyaletleri, Kanada’nın birinci düzey idari bölümlerini oluşturur. Kanada, 10 eyalet (province) ve 3 bölgeye (territory) ayrılmıştır. Eyalet ve bölge arasındaki fark ise yönetimleriyle ilgilidir. Bölgeler, Parlamento’nun yetkisi ile yetki devrine sahip olur ve federal hükümet tarafından yönetilirler. Bölgelerin bağımsızlığı daha azdır ve eyaletlerden daha az siyasi güce sahiptirler. Bu nedenle bölgeler Parlamento’da eyaletlere eşit temsil edilmezler. Eyaletler ise, Kanada’nın sağlık sistemi, eğitim gibi sosyal programlarından sorumludur. Eyaletler, federal hükümetin politikalarından muaf tutulabilir.

kanadada bir dağ yolu

Kanada’daki Eyaletler ve Bölgeler Nelerdir? Kanada Eyaletleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bölgelerin devlet başkanları “ komisyoner ” olarak adlandırılırlar ve Federal hükümet tarafından göreve atanırlar. Kanada’nın 3 bölgesi; Kuzeybatı Toprakları (Northwest Territories), Nunavut ve Yukon’dur. Iki bölge siyasal partisiz uzlaşma yönetim sistemini kullanmayı tercih etmektedir. Bu sistemde her aday seçimlerde bağımsız şekilde yarışır ve bölge başbakanı adaylar arasından seçilir.


Kanada’nın 10 eyaletinin başbakanları, federal başbakanla aynı şekilde seçilirler. Her eyaletin, federal başbakanın atadığı ve Kraliçe’yi temsil eden, sadece sembolik yetkilerle donanmış bir vali yardımcısı bulunur. Çoğu eyalette partiler vardır bu partiler federal düzeydeki partilerin karşılığıdır. Fakat NDP dışında, eyalet partileri ve federal düzey partileri arasında resmi olarak bir bağ bulunmaz. Kanada eyaletleri; Alberta, Britanya Kolumbiyası (British Columbia), Manitoba, Newfoundland ve Labrador, Nova Scotia, Prens Edward Adası (Prince Edward Island), Ontario, Quebec, Yeni Brunswick (New Brunswick), Saskatchewan’dır.


Quebec’deki politik durum diğer eyaletlerin politik durumundan farklıdır. Partiler arasındaki en büyük fark Québécois Partisi tarafından temsil edilen ayrılıkçılık, Quebec Liberal Partisi tarafından temsil edilen fedaralcilik olarak görülür. Bu partiler dışında sağ görüşlü Quebec Demokratik Partisi ve sol görüşlü İlerici Güçler Birliği adında küçük partiler de vardır.



Kanada’daki Eyalet Nüfusları


Kanada eyalet nüfusları;

Eyalet

Nüfus

​Alberta

4.464.170

Britanya Kolumbiyası

5.249.635

Manitoba

1.386.333

Newfoundland ve Labrador

521.758

Nova Scotia

998.832

Prens Edward Adası

165.936

Ontario

14.915.270

Quebec

8.631.147

Yeni Brunswick

794.300

Saskatchewan

1.180.867


● Alberta : 4.464.170

● Britanya Kolumbiyası : 5.249.635

● Manitoba : 1.386.333

● Newfoundland ve Labrador : 521.758

● Nova Scotia : 998.832

● Prens Edward Adası : 165.936

● Ontario : 14.915.270

● Quebec : 8.631.147

● Yeni Brunswick : 794.300

● Saskatchewan : 1.180.867


kanadada bir sehir manzarası fotoğrafı

Kanada Eyalet Başkentleri


Kanada eyaletleri ve başkentleri;

Eyalet

Başkent

Alberta

Edmonton

Britanya Kolumbiyası

Victoria

Manitoba

Winnipeg

Newfoundland ve Labrador

St. John’s

Nova Scotia

Halifax

Prens Edward Adası

Charlottetown

Ontario

Toronto

Quebec

Quebec

Yeni Brunswick

Fredericton

Saskatchewan

Regina



● Alberta : Edmonton

● Britanya Kolumbiyası : Victoria

● Manitoba : Winnipeg

● Newfoundland ve Labrador : St. John’s

● Nova Scotia : Halifax

● Prens Edward Adası : Charlottetown

● Ontario : Toronto

● Quebec : Quebec

● Yeni Brunswick : Fredericton

● Saskatchewan : Regina


kanadada bir eyalet

Kanada Eyalet Haritası Hakkında


Alberta Eyaleti: 1905 yılında kurulan Alberta eyaleti Kanada’nın orta bölümlerinde yer alır ve 661,848 kilometre kare alana sahiptir. Otlarla kaplı düzlüklere sahip bir bölgede bulunur. Bu eyalette birçok nehir ve göl de bulunmaktadır ve batısında Kayalık Dağları yer almaktadır. Kanada’nın ham petrol sektörü için değerli bir bölgedir çünkü dünyanın en büyük petrol rezervlerinden biri Alberta’nın Fort McMurray şehrindedir.


Britanya Kolumbiyası : 1871 yılında kurulan Britanya Kolumbiyası, 944.735 kilometre kare alana sahip bir eyalettir. Kanada’nın en batısında yer alır, ılıman bir iklime sahiptir ve Kayalık Dağları ve Büyük Okyanus kıyı sahilleri gibi turistik bölgeleri vardır. Coğrafi özellikleri kayak ve dağ bisikleti sporları için elverişlidir.


Manitoba : 1870 yılında kurulmuş ve 647.797 kilometre kare alana sahip bir eyalettir. Manitoba eyaleti yoğun göç alan bir bölgedir. Kanada’nın en kuzeyinde yer alır bu sebeple sert bir iklime sahiptir. Ayrıca dünya kutup ayısı başkenti olarak da anılır.

Newfoundland ve Labrador: 10 eyalete son katılmış olan Newfoundland ve Labrador Kanada’nın en doğusunda yer alır. 405.212 kilometre kare alanı ile Newfoundland Adası ve Labrador ana karasından meydana gelir.


Nova Scotia : 1867 yılında kurulan eyalet Kanada’nın güneydoğusunda yer alan bir bölgededir. 55.284 kilometre kare alana sahip özelliği ile Kanada’nın en küçük ikinci eyaletidir. Bu bölgede balıkçılık, madencilik ve ormancılık gibi endüstriler yaygındır.

Prens Edward Adası: 1873 yılında kurulmuş ve 5.660 kilometre kare alana sahiptir. Kanada’nın en küçük eyaleti özelliğine sahiptir ancak aynı zamanda 10 eyaletin içerisinde en büyük nüfus yoğunluğuna sahip eyalettir. Kanada’nın doğusunda yer alır, balıkçılık ve turizm hizmetleri ön plandadır.


Ontario : Kanada’nın doğusunda yer alan Ontario eyaleti 1.076.395 kilometre kare alana sahiptir. Bu bölge yoğun olarak göç almaktadır bu sebeple de Kanada’nın en yoğun nüfusa sahip eyaletidir. Birçok orman ve göl bulunan eyalette turizm oldukça gelişmiştir.


Quebec : Kanada’nın doğusunda yer alır ve en büyük yüz ölçümüne sahip eyalettir. 1.542.056 kilometre kare alanı vardır. Akçaağaç şurubu üretim bölgesidir.


Yeni Brunswick : Ülkenin doğusunda yer alır, 72.908 kilometre kare alana sahiptir. Apalaş Dağları , Funda Körfezi gibi bölgede birçok doğal sahil şeridi bulunur.


Saskatchewan : Kanada’nın batısında ve Kuzey Amerika’nın merkezinde yer alır. 651.036 kilometre kare yüz ölçümüne sahiptir. Mor Kum Plajı, Grasslands Milli Parkı, Gem Gölü, Hunt Şelalesi gibi doğal güzellikleri vardır. Tarım, balıkçılık, madencilik ve avcılık alanlarında gelişmiştir.


kanadada bir manzara

Kanada’da Yaşayan Milletler


Kanada ülke kültürü ve tarihine bakıldığında hep çok kültürlü bir yapıya sahip olmuştur. İnsanlar hoşgörülü davranıp hiçbir zaman farklı milletten insanları hor görmemişlerdir.


Kanada’da yaşayan milletler;

● Kanadalılar nüfusun %40’lık kısmını oluşturur.

● İngilizler nüfusun yaklaşık %30’unu oluşturur.

● Fransızlar nüfusun yaklaşık %20-25’lik kısmını oluşturur.

● İskoçlar nüfusun %15’lik kısmını oluşturur.

● İrlandalılar nüfusun %13’ünü oluşturur.

● Almanlar nüfusun yaklaşık %10’luk kısmını oluşturur.


İtalyan, Çin, Ukrayna, Kızılderili, Hollandalı, Leh, Hint, Afrikalı, Norveçli, Portekizli, Galli, Rus ve İsveçliler de Kanada’da yaşayan milletler arasındadır ancak yüzdelikleri diğer milletlere göre daha azdır.


ontario şehri

Kanada’da Görülmesi Gereken Eyalet Önerileri

Amerika’nın kuzeyinde yer alan Kanada eşsiz doğal güzellikleri ile herkesin mutlaka gezmesi gereken ülkeler arasındadır.


Quebec şehrinin batı yakasında Hudson Körfezi, doğu yakasında Labrador Denizi, tam olarak karşı kıyılarında ise Grönland bulunur. Dört farklı iklimin görüldüğü bu eyalette vahşi yaşam, milli parklar ve doğal alanlar çok iyi bir şekilde korunur. UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Vieux Quebec, Tadoussac’da balinaları seyretmek, Mountain Royal, Omega Parkı, Montmorency Şelalesi, Magledan Adaları gezebileceğiniz yerlerdir.


Ontario eyaletinde sayısız göl ve kayalık alanları vardır. Bu bölgenin %65ini ormanlar oluşturur. Niagara Şelaleleri, Thousand Islands National Park, Agawa Canyon Park, Wabakimi Provincial Park, Fathom Five National Marine Park görülecek başlıca yerlerdir.

Alberta eyaleti, Louise Gölü çevresinde yer alan Banff Milli Parkı, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Jasper Milli Parkı, Kolumbiya Buz Alanı, Kuzey Işıklarının görülebileceği Minnewanka Gölü ile ziyaret edilmesi gereken eyaletler arasındadır.


Britanya Kolumbiyası, Emerald Gölü, Garibaldi Provincial Parkı, Stanley Parkı, Butchart Gardens gibi eşsiz güzellikleriyle görülmesi gereken bir Kanada eyaletidir.

 

Kanada'nın eşsiz eyaletlerini ve bölge sistemini anladınız, şimdi sıra bu bilgileri hayatınızın bir parçası yapma zamanı geldi. C&C Kanada Eğitim ve Göçmenlik Danışmanlığı olarak bizimle iletişime geçin ve Kanada'daki yeni hayatınıza bir adım daha yaklaşın. Bize ulaşarak, eğitim, imkanları, yaşam koşulları, göçmenlik başvurusu ve daha fazlası hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Kanada'nın bir parçası olmak artık bir hayal değil! C&C Danışmanlık'la hayallerinizi gerçeğe dönüştürün.



5.325 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page